KOVACEVIC ANTIQUITIES

KOVACEVIC ANTIQUITIES
ANTIKVITETI,RESTAURACIJA,KONZERVACIJA,PROCENA,POREKLO PORODICA,RODOSLOVI,GRBOVI,SVI POPISI STANOVNISTVA OD 16.VEKA... radovankovacevic06@yahoo.com ... rodoslovi@ymail.com .... Tel: 064 1878 551

четвртак, 9. јун 2011.

LUCIUS DOMITIUS AURELIANUS




U Sirmijumu se u decembru 214.godine rodio jedan od najsposobnijih rimskih careva,Lucije Domicije Aurelijan.Aurelijanov otac bio je zemljoradnik i bastovan,a majka svestenica boga Sola,Do prestola se probio kroz vojnicku karijeru,a kao car postao je pobornik apsolutisticke doktrine,pokusavajuci drzavi da nametne novu sinkretisticku religiju boga Sola.
Aurelijan je zavrsio Klaudijev rat,ali se odlucno sukobio i sa drugim varvarima na rimskim granicama i postigao mnoge pobede.Bio je,ipak,prisiljen da se povuce iz Dakije,koju je ranije osvojio Trajan,i da na desnoj obali Dunava osnuje dve male provincije,nazvane istim imenom-Dakija.
Sa Aurelijanom je zapocela defanzivna politika rimske drzave,a opasnost koja je pretila od varvara navela je cara da bedemima opase grad Rim,u duzini od nekoliko kilometara,koji je sve do njegovog vremena bio neutvrdjen,slobodan i bezbedan grad.
Aurelijan je u Sirmijumu boravio za vreme cara Klaudija II Gotskog,koji ga je postavio za komandanta svoje konjice.Posle Klaudijeve smrti od kuge,za koju neki smatraju i da je mozda bila nasilna,panonske legije stacionirane oko Sirmijuma proglasile su u aprilu 270.godine Aurelijana za cara.
Velike i sjajne pobede na razlicitim ratistima donele su Aurelijanu veliku titulu RESTITUTOR ORBIS (obnovitelj sveta) i dale mu pravo na veliki trijumf u Rimu.Dosta je investirao u izgradnju svog rodnog grada,a tu je i smestio svoju tzv "neopredeljenu" kovnicu novca.
Stalni i teski ratovi doveli su do problema popunjavanja vojske,pa je u Aurelijanovo doba pocela politika regrutacije i favorizovanja varvara.Ugusio je,surovo,jednu od najvecih rimskih civilnih pobuna,poznatu kao "pobuna monetarija",odnosno bankara i kovnicara novca,ali je i sam bio ubijen u jednoj od mnogobrojnih zavera koje su protiv njega spremane,275.godine.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.