KOVACEVIC ANTIQUITIES

KOVACEVIC ANTIQUITIES
ANTIKVITETI,RESTAURACIJA,KONZERVACIJA,PROCENA,POREKLO PORODICA,RODOSLOVI,GRBOVI,SVI POPISI STANOVNISTVA OD 16.VEKA... radovankovacevic06@yahoo.com ... rodoslovi@ymail.com .... Tel: 064 1878 551

недеља, 5. јун 2011.

SUNCANI SAT IZ SIRMIJUMA


SUNCANI SAT IZ SIRMIJUMA,


Prebogati gradjanin Sirmijuma,Kratilo Papije,oseto je oko 100.godine nove ere da mu se blizi kraj zivota.Mozda se setio i svoga dede koga je jos Oktavijan Avgust poslao iz Rima da siri rimsku kulturu i uticaj.Kada je diktirao testament,postarao se da trajno ovekoveci porodicu Papija (postoje i danas),i verovatno se setio i cuvenog romana Petronija Arbitera-"Satirikon" i jednog od njegovih junaka Trimalhiona,koji je u testamentu odredio kako da mu izgleda grobnica:"...a u sredinu smesti suncani sat,ali tako da ko god pogleda koliko je sati,mora,hteo ne hteo,da procita i moje ime...".


Kratilo je narucio beli mermer sa ostrva Braca,i pozvao vajara i astronoma iz Grcke.
Vajar je izradio remek delo koje danas pripada svetskim raritetima,jer prikazuje jedinu skulpturalnu predstavu Herkulovog brata Ifikla ikada pronadjenu na svetu.


Vajar je u ljudskoj velicini izradio Atlasa koji na ledjima nosi suncani sat (nebeski svod),a iza ledja Herkula i Ifikla.Onosto ovaj kameni spomenik svrstava u rang svetske bastine je predstava Herkulovog brata Ifikla.

Ifiklove predstave (samo na vazama)poseduju Metropoliten muzej i Luvr,a ovaj suncani sat je dugo godina bio na meti pomenutih muzeja koji su nudili otkup ,jer je jedini primerak kamene skulpturalne predstave Ifikla,ne postoji u svetu drugi spomenik koji sadrzi njegovu skulpturalnu predstavu niti je ikada na bilo kom mestu nadjena jos koja.

Suncani sat je izradjen u obliku skoljke sa urezanim radijalnim linijama koje oznacavaju casove.Od kazaljke je ostao ocuvan samo koren gvozdene sipke.Ono sto tom monumentalnom satu daje prakticnu vrednost je horizontalna linija urezana po lucnoj liniji skoljke.Na tu liniju pada senka svakog 21.marta i oznacava da je prosla godina dana.

Astronomska i matematicka analiza su pokazale da je ta linija tacno radjena za danasnju geografsku sirinu Sremske Mitrovice,i da je pokazivanje vremena apsolutno tacno.
Suncani sat sa zapadnog rimskog groblja u Sirmijumu,najstariji je spomenik svoje vrste u istocnoj Evropi, i ima ogromni naucni i kulturni znacaj.
Kratilo Papije nije uzalud potrosio svoje zlatnike.Od grobnice mu je ostala samo fragmentovana mermerna greda sa delom imena:CRATILLA PAPIA...i ovaj jednistveni suncani sat.

Fantastican reprezentativni i veoma redak primer anticke skulture na nasim prostorima,unikat svetskoh znacaja,jos uvek nije popularisan kako mu doolikuje.

Inace,sam narucilac sata Kratilo Papije bio je jedan od pripadnika starih latinskih patricijskih porodica i bilo je veoma retko sresti nekog njihovog clana kao stalno nastanjenog u provincijskim gradovima.Mozda je sam dolazak imperatora Trajana te 100.godine u Sirmijum i pokrenuo doseljavanje patricijskih porodica koje po natpisima i kasnije srecemo.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.