KOVACEVIC ANTIQUITIES

KOVACEVIC ANTIQUITIES
ANTIKVITETI,RESTAURACIJA,KONZERVACIJA,PROCENA,POREKLO PORODICA,RODOSLOVI,GRBOVI,SVI POPISI STANOVNISTVA OD 16.VEKA... radovankovacevic06@yahoo.com ... rodoslovi@ymail.com .... Tel: 064 1878 551

четвртак, 9. јун 2011.

SVETI SINEROT



Stradanje svetog Sinerota jedno je od najneobicnijih zitija Hrsicanskih mucenika na pocetku IV veka u Sirmijumu.
Sinerot je bio bastovan,koji je povremeno imao obicaj da uvece seta ulicama grada.
Prilikom jedne od tih setnji, susreo je zenu pokrivenu velom i upitao je sta radi nocu sama na ulici ,u ne bas bezbedno vreme za setnju.
Sutradan ujutru su ga priveli kod gradskog prefekta sa optuzbom da je prethodne noci presreo i napao zenu carskog gardiste.Odmah su ga upitali da li je Hriscanin,i posle ocekivanog potvrdnog odgovora odveli na gubiliste.
Zanimljiv je dalji splet dogadjaja:ta ista zena carskog gardiste je ,zajedno sa muzem,presla u Hriscanstvo i svog muza,umrlog u Akvileji,donela u Sirmijum i sahranila u martirijumu Svetog Sinerota.
Prevod njenog natpisa sa originala:

"Ja,Aurelija Aminija,podizem spomenik svom muzu Flaviju Sanktu,carskom telesnom strazaru iz jedinice posvecene Joviju (Jupiteru),koji je ziveo pedeset godina i umro je u gradu Akvileji.Spomenik podizem na groblju blazenog mucenika Sinerota,a i za uspomenu na svoju kcerku koja se zvala Ursicina i pozivela je tri godine."

Trebali dodati samo da je i ovaj lokalitet unisten naredbom tadasnjih gradskih vlasti u Sremskoj Mitrovici ,i predat u privatno vlasnistvo radi izgradnje stambene zgrade?!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.