KOVACEVIC ANTIQUITIES

KOVACEVIC ANTIQUITIES
ANTIKVITETI,RESTAURACIJA,KONZERVACIJA,PROCENA,POREKLO PORODICA,RODOSLOVI,GRBOVI,SVI POPISI STANOVNISTVA OD 16.VEKA... radovankovacevic06@yahoo.com ... rodoslovi@ymail.com .... Tel: 064 1878 551

четвртак, 9. јун 2011.

SIRMIJUMSKI AKVADUKT




Akvadukt za rimski grad, Sirmijum koji je u jednom trenutku imao i preko 100.000 stanovnika, sto bi u danasnjem vremenu odgovaralo statusu i znacaju Londona,pocinjao je na izvoru potoka Vranjas izmedju Mandjelosa i Lezimira.
Izvor je u srednjem veku bio pod okriljem crkve sto je doprinelo njegovom ocuvanju i glasu.U XVIII veku iznad izvora je podignuta kultna kapela koja postoji i danas.
Trasa akvadukta prvi put je u karte uneta 1699.godine, zahvaljujuci austrougarskom spijunu gfrofu Marsigliju.Nosaci akvadukta u visini od preko 10 metara ,bili su ocuvani sve do 1908.godine,kada je gradski magistrat doneo odluku da se oni poruse,i materijal ugradi u put za Mandjelos.Tom prilikom je cuveni mitriovacki ucitelj,arheolog,Ignjat Jung,iz protesta,napustio grad i porodicu i nestao u nepoznatom pravcu,a sudbina mu se ni danas ne zna.
Izvor je vec bio u II veku kaptiran,a nosaci akvadukta,za slobodni pad vode ,prostirali su se u duzini od oko 14 kilometara.I danas u ulici koja se nastavlja putem za Mandjelos postoje ocuvani temelji tih visokih stubova sirmijumskog akvadukta.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.